logo ClimateCheck

Energielabel 1 januari 2015 verplicht

Boete van maximaal € 405,- bij ontbreken van energielabel bij verkoop en/of verhuur.

Per 1 januari 2015 heeft Minister Blok het Doe-Het-Zelf Energielabel gelanceerd.

Per 1 januari 2015 heeft Minister Blok het voorlopige Energielabel gelanceerd.
In de eerste 2 maanden van 2015 hebben alle particuliere woning eigenaren (circa 5 miljoen) het zogenaamde voorlopige energielabel toegestuurd gekregen. Zodra u uw woning verkoopt of verhuurd, dient u over een definitief energielabel te beschikken. Bij afwezigheid van een definitief energielabel, bent u bij Wet strafbaar en kunt u een boete verwachten van maximaal € 405,-.

Bij verkoop en of verhuur van de woning wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gecontroleerd of de woning is voorzien van een definitief Energielabel.

Het voorlopige energielabel is gebaseerd op bij de Overheid bekend zijnde data gegevens, zoals bouwjaar, type woning en gebruiksoppervlak van de woning.

Als tussentijds (bouwjaar tot heden) wijzigingen hebben plaatsgevonden aan uw woning, en u kunt dat met bewijsvoering aangeven, dan heeft u de mogelijkheid om het voorlopige Energielabel om te zetten naar een definitief Energielabel via de web-site van de Overheid www.energielabelvoorwoningen.nl  Let op! Hiervoor heeft u uw DigiD-code nodig van de oudste eigenaar van de woning. Voorbeeld: een echtpaar hebben samen een woning gekocht en de vrouw is ouder dan de man, de DigiD-code gebruiken van de vrouw.

Als u in de loop der jaren verbeteringen heeft toegepast aan uw woning of appartement, en u kunt geen nota’s en dergelijke overleggen, bied de site ook de mogelijkheid om e.e.a. met foto’s te weerleggen. Als u deze gegevens download naar een door u uitgekozen Adviseur (+ 250 adviseurs zijn opgenomen op de site) en hij of zij gaat akkoord met de door u opgevoerde gegevens, dan ontvangt u via de mail uw definitieve Energielabel. Het definitieve Energielabel is 10 jaar geldig na afgifte datum. Het omzetten van het voorlopige energielabel naar een definitief energielabel is niet gratis. De verschillende Adviseurs berekenen diverse tarieven. Maar als u even de moeite neemt, kunt u de goedkoopste Adviseur aanvinken en heeft u voor circa  € 3,00 het definitieve Energielabel. De adviseur zorgt ervoor dat het definitieve Energielabel wordt opgenomen en geregistreerd in het data bestand van energielabelvoorwoningen.

Heeft u nog vragen dan kunt u deze richten aan Advicheck door middel van het contact formulier op deze site. www.advicheck.nl of www.climatecheck.nl